søndag 5. desember 2010

Ridderstjerne (Hippeastrum)

En fantastisk løkplante som er kongen av julens planter, både som snitt og plante.

Hippeastrum er en planteslekt i narsissfamilien, med ca 75 arter i Mellom- og Sør-Amerika. De første kom til Europa på 1700-tallet og den seneste kjente arten Hippeastrum x papillon ble oppdaget så sent som i 1967 i Brasil.

Ridderstjerne kan man få i mange forskjellige farger, mest vanlig mot jul er rødt i ulike styrkegrader samt i hvitt. Ellers kan man få tak i rosa, fersken og mot orange. Det er også en del kultivarer som er stripete. Man kan kjøpe løk selv og drive den fram til jul, eller kjøpe løk som allerede er drevet et stykke – slik at man får kortere tid til blomstring.



Den gjør seg godt i en pen potte og naturlig tilbehør som greiner, kongler osv, man kan gi den en touch’en av jul ved hjelp av en julekule, julestjerne i glitter m.m..

Den egner seg godt som hovedblomst i en sammenplantning. Som snittblomst er den suveren i både høye dekorasjoner og buketter. Den kan også brukes i lave buketter, da får den et helt annet uttrykk – og gir en god, lubben følelse til buketten.

En plantet amaryllis skal kjøpes i knopp og plasseres lyst og vannes sparsomt. Blomsterstengelen kan ellers bli for lang.


Ridderstjernen vil stå lyst, men den vil strekke seg etter lyset så det er en fordel at man støtter den opp etter hvert med naturlige greiner eller en blomsterpinne. Den skal vannes sparsomt på jorda, unngå vann i løken, det vil gi råtning. Mye vann og høy temperatur gir lang blomsterstengel, veksten kan bremses med det motsatte stellet.

Vi har hippeastrum, vanlig og jumbostørrelse, blomsterpinner og naturlige greiner! :)

Hilde :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar